Glasvezel Internet


Het klinkt wellicht wat futuristisch, om te kunnen internetten via glas en laserlicht, maar het is wel degelijk een techniek van de huidige tijd. Het gaat namelijk over glasvezel, een term die je waarschijnlijk een stuk bekender in de oren klinkt. Glasvezel internet is een moderne techniek waarmee hoge internetsnelheden kunnen worden behaald. Maar hoe werkt dat nu precies, wat is glasvezel eigenlijk en waarom is glasvezel internet sneller dan via de kabel of bijvoorbeeld dsl?


Een knipperend laserlampje

Een glasvezel netwerk is, zoals de naam eigenlijk al zegt, een netwerk dat gemaakt is van hele dunne vezels die bestaan uit een speciaal soort glas. Hierdoor kan digitale informatie verzonden worden met hoge snelheden. Het verzenden van die informatie gaat met behulp van laserlicht. Door het snel knipperen van een laserlampje kunnen gegevens razendsnel verplaatst worden. Hoe sneller de laser knippert, des te sneller de informatie verzonden wordt. Glasvezel is een zeer moderne techniek, die nog niet overal in ons land is aangelegd.Hoe zit dat dan in jouw buurt

Het glasvezel netwerk is nog jong en daarom nog niet in elke gemeente beschikbaar. Het aanleggen van glasvezel wordt gedaan door netwerk beheerders. Dit zijn niet de bedrijven die pakketten aan bieden voor het gebruik van internet, telefonie en televisie via dat zelfde glasvezel netwerk, maar de netwerk beheerder is een bedrijf dat verantwoordelijk is voor de aanleg en voor het onderhoud van het netwerk. Internet providers staat het vervolgens vrij om hun diensten via dit netwerk aan te bieden. Of er al een glasvezel netwerk in jouw buurt is, kun je dus nagaan bij de netwerk beheerder.


Meer keus dan bij kabel

Glasvezel netwerken staan er om bekend dat ze sneller internet leveren dan bijvoorbeeld internet via de kabel of via dsl. Het nadeel van internet via de kabel is daarnaast dat er in elke regio maar één kabel aanbieder is. Je kunt dus niet kiezen. Kabel is daarbij in het verleden ontstaan om televisie aan te kunnen bieden. Bij het afnemen van internet via de kabel moet je daarom ook altijd verplicht televisie erbij nemen.Sneller dan een dsl verbinding

Internet via dsl betekent dat je gebruik maakt van de koperen draad die oorspronkelijk voor de telefoonlijn werd uitgevonden. Doorgaans betekent dit dat je internet slechter wordt naarmate je verder van de centrale af woont. Het is bij het afsluiten van een abonnement via dsl dan ook van belang om goed uit te zoeken hoe hoog de internet snelheid daadwerkelijk is die de provider bij jou thuis kan leveren. Vaak is deze een stuk lager dan de snelheid die ze in hun pakket aanbieden. Bij glasvezel heb je dit probleem niet.


Altijd even snel

Bij glasvezel maakt het niet uit hoe ver je van de centrale af woont. Informatie via glasvezel internet wordt altijd even snel verzonden. Ook gaat het uploaden van bestanden even snel als het downloaden van bestanden. Dat maakt glasvezel ideaal voor mensen die regelmatig met grote bestanden werken en daarbij betrouwbaar en snel internet willen hebben.