Een glazen netwerk

Snel internet is tegenwoordig iets waar veel vraag naar is. Zeker wanneer je werkt met grote bestanden en als je het internet zeer intensief gebruikt, dan is een hoge internetsnelheid van grote toegevoegde waarde. Lang wachten tot een pagina geladen is of het eindeloos bezig zijn met het uploaden van een bestand zorgen voor veel frustratie bij internetgebruikers. Daarom is het van belang om goed na te denken over je keuze voor het soort netwerk dat je voor je internetverbinding gebruikt. Glasvezel is een techniek die aan populariteit wint en kan een uitkomst zijn wanneer je snel en betrouwbaar internet wil hebben.


Modern internet

Glasvezel is een moderne techniek waarmee een netwerk ontstaat dat snel en betrouwbaar internet kan leveren. Door middel van een glasvezel check kan je na gaan of er al een aansluiting voor jouw woning is en kun je eenvoudig alle glasvezel aanbieders vergelijken. Glasvezel bestaat uit een speciale soort glas, waarvan dunne vezels worden gemaakt. Die vezels vormen het netwerk en met behulp van laserlicht worden er signalen door dit netwerk verstuurd. Doordat de laser snel knippert, kan digitale informatie ook zeer snel verzonden worden. Het glas waarvan de vezels zijn gemaakt zorgt er door middel van reflectie voor dat het signaal binnen de vezels blijft. Daardoor is glasvezel ook heel betrouwbaar en geeft het weinig storingen.Glasvezel in je eigen woonplaats

Niet elke gemeente in ons land is al voorzien van een glasvezel netwerk. Het is een relatief jonge techniek, waardoor deze nog niet overal is aangelegd. De populariteit van glasvezel is echter groot, en het aantal plaatsen waar glasvezel beschikbaar is groeit snel. Een glasvezel check bij de netwerk beheerder kan je vertellen of er voor jouw woonplaats al een aansluiting aanwezig is. Wanneer dit niet het geval is, kun je navraag doen of er wellicht een glasvezel project op komst is in jouw gemeente.


Aansluiten bij een provider

Als je er na een glasvezel check achter bent gekomen dat er al een glasvezel aansluiting beschikbaar is voor jouw woning, dan kun je op zoek gaan naar een provider die internet, en daarnaast ook telefonie en televisie, aanbiedt via het glasvezel netwerk. Dit is een ander bedrijf dan het bedrijf dat het netwerk beheert. Die laatste is alleen verantwoordelijk voor het aanleggen en onderhouden van het glasvezel netwerk. Het staat vervolgens alle aanbieders van internet vrij om gebruik te maken van het netwerk om hun diensten aan consumenten aan te bieden.