Glasvezel: de grootste voor- en nadelen

Hoe glasvezel online gaming gaat veranderen.
16 februari 2021
Zo kun jij besparen op de maandelijkse kosten
6 oktober 2021
Show all

Glasvezel: de grootste voor- en nadelen

Herkenbaar voor waarschijnlijk iedere Nederlander: traag internet en uren moeten wachten voordat een document gedownload is. Wij vertellen je de voordelen van glasvezel, en er zijn ook wat nadelen.

Wat is glasvezel?

Flinterdunne kabels en dun glas: zo ziet glasvezel eruit. Glasvezels vormen samen strengen tot een glasvezelkabel. Door middel van laserlicht wordt er razendsnel informatie verstuurd en hoef je niet meer uren te wachten op jouw download.

Wanneer er in jouw wijk glasvezel aangelegd wordt, is het de moeite waard om je aan te laten sluiten bij glasvezel. Als het glasvezelkabelnetwerk wordt aangelegd, is het meestal kosteloos. Wanneer je dit niet doet en je je toch na een tijdje bedenkt en wil overstappen naar glasvezel, zit er vaak een prijskaartje aan verbonden. Bij verschillende providers kun je glasvezel afsluiten zodat je optimaal kunt genieten van snel internet. Wil jij een provider vergelijken? Check op onze tool welke provider bij jou past en sluit binnen een paar seconden jouw glasvezelverbinding af. 

Voordelen glasvezel

1.     Snel internetten

Vergeet de DSL of de kabel: meestal kun je via glasvezel het snelst internetten. Hierbij gaat het om een snelheid van minimaal 50 Mpbs tot wel 2 Gbps. Zo kun je zonder problemen met een heel huishouden thuiswerken. Oh ja, je kan in tussentijd ook nog jouw favoriete serie streamen, vakantiefoto’s uploaden en FIFA spelen: ideaal.

2.     Stabiele verbinding

Een belangrijk voordeel is een stabiele en betrouwbare internetverbinding. Je deelt de glasvezelkabels niet met de buren en wordt niet verstoord door bijvoorbeeld het internetgedrag van de buurman. De glasvezelkabels lopen namelijk direct naar jouw huis. Je hebt hierdoor een enorm betrouwbare verbinding. G G G Geen haperingen dus.

3.     Up- en downloadsnelheid zijn even snel

Als je iets wil versturen, duurt dat even lang als iets downloaden. Dit is handig met grote bestanden, zoals video’s en foto’s. Bij bijvoorbeeld een DSL- of kabelverbinding zijn de uploadsnelheden lager dan bij glasvezel. 

Nadelen glasvezel

1.     Nog niet overal in Nederland

Ja, er zitten ook een paar nadelen verbonden aan glasvezel. Nog niet heel Nederland beschikt over glasvezelkabels. Iedereen heeft zo ongeveer een DSL-verbinding, maar glasvezel is een vrij nieuw netwerk. Wil jij ook razendsnel internetten en elke provider vergelijken? Check of jij een glasvezelabonnement kan afsluiten.

2.     Je abonnement is prijziger

Vaak is een DSL- of kabelabonnement goedkoper dan glasvezel. Je moet er wat voor over hebben: tegen iets meer kosten kun je zonder problemen downloaden, internetten en streamen.

3.     Ziggo biedt geen glasvezel

Ziggo heeft geen plannen glasvezel bij hun kabelvoorziening te betrekken. Het grootste gedeelte van het netwerk zijn al wel voorzien van glasvezel, alleen het deel tot aan het huis nog niet. Ziggo zegt namelijk dat zij de maximale snelheid nog niet uit hun kabelnetwerk halen. Ziggo ziet nog geen reden om over te stappen op verbindingen met glasvezel. Met technologische verbeteringen kan Ziggo namelijk het netwerk versnellen. Op deze manier kan Ziggo op veel plekken snel internet bieden van 1 Gbps. Wil jij weten welke internetproviders wél glasvezel aanbieden? Hier kun je elke internetproviders vergelijken.

Comments are closed.