Zo kun jij besparen op de maandelijkse kosten

Glasvezel: de grootste voor- en nadelen
2 april 2021
De voor- en nadelen van een alles-in-een-pakket
19 oktober 2021
Show all

Zo kun jij besparen op de maandelijkse kosten

In Nederland heb je te maken met allerlei maandelijkse kosten. Deze kosten vallen onder de ‘vaste lasten’. Zo moet je jouw huis afbetalen, de auto waarin je rondrijdt moet verzekerd zijn en ook is een zorgverzekering verplicht in Nederland. We kunnen er dus niet om heen draaien dat je hier maandelijks aardig wat geld voor moet neerleggen. Gelukkig zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden om er flink op te kunnen besparen.

Zorgverzekering

Premies veranderen elk jaar, zo ook de premie voor jouw zorgverzekering. Het loont daarom om ieder jaar over te stappen van zorgverzekering. Hiermee kun je een boel besparen. Bovendien kun je kiezen uit de goedkoopste en de duurste zorgverzekering, maar met de goedkoopste kun je niet bij iedere zorgverlener terecht. Ook kun je ervoor kiezen om het bedrag in een keer per jaar te betalen. Hiervoor krijg je een kleine korting én hoef je geen toeslag te betalen voor het maandelijkse bedrag. 

Autoverzekering

Iedereen die in het bezit is van een auto moet een auto verzekeren. Veel mensen sluiten een autoverzekering af en kijken er daarna bijna niet meer naar om. Dat is eigenlijk zonde, want ieder jaar veranderen de verzekeraars hun premies. Een autoverzekering van vijf jaar geleden is nu misschien wel een van de duurste verzekeringen die je kunt krijgen. Dat heeft onder andere te maken omdat jouw auto ouder wordt. Een oude auto hoef je niet meer per se allrisk te verzekeren. Hierdoor bespaar je op de premie. Ook verandert jouw premie als je schadevrije jaren gaat opbouwen. Het is dus verstandig om ieder jaar te checken of je voor een goedkopere optie kunt kiezen.

Energie

Ook bij de energieleverancier geldt hetzelfde: stap ieder jaar over. Vooral als je jarenlang bij dezelfde aanbieder hebt gezeten, is de kans groot dat je een stuk minder gaat betalen in de maand voor het nieuwe energiecontract. Bovendien krijg je bij het overstappen te maken met een zogenoemde welkomstpremie: een cadeautje van de energieleverancier. Wanneer je dit ieder jaar doet kun je behoorlijk wat geld besparen.

Reisverzekering

Heb jij een doorlopende reisverzekering afgesloten, maar ga je één keer per jaar op vakantie? Dan is de kans groot dat je in verhouding te veel betaalt voor deze doorlopende reisverzekering. In plaats hiervan kun je een kortlopende reisverzekering afsluiten voor die ene week dat je op vakantie gaat. Ga je regelmatig een weekendje weg en zo nu en dan op vakantie? Dan is het wel verstandig om de doorlopende reisverzekering te behouden. Wel is het verstandig om te checken op de dekking: heb je de werelddekking aanstaan maar ga je eigenlijk nooit op vakantie buiten Europa? Dan kun je deze beter uitzetten. Hierop kun je weer besparen.

Hypotheek

De hypotheek is een maandelijkse kostenpost waar je een groot deel van jouw leven aan verbonden zit. Het loont dus om hier eens goed naar te kijken. Je kunt bijvoorbeeld besparen op de rente wanneer de risico-opslag naar beneden kan. Wanneer jouw huis bijvoorbeeld in de waarde is gestegen of als je al een groot deel van het huis hebt afgelost, zit de hypotheekverstrekker dat als minder risico. Als de risico-opslag naar beneden kan betaal je minder rente. Bovendien kun je altijd checken of jouw hypotheek een stukje lager kan. Wellicht kun je jouw hypotheek oversluiten of jouw hypotheek omzetten.

Kies voor één verzekeraar

In sommige gevallen biedt een verzekeraar een pakket aan. Dit pakket houdt in dat je meerdere verzekeringen in een keer afsluit. Hier kun je flink op besparen, want meestal wordt er bij zo’n pakket een pakketkorting gegeven. Het is wel aan te raden om eerst de verzekeringen apart te checken voordat je kiest voor een pakket.

Comments are closed.