5x tips om goedkoper en energiezuiniger te wonen

De voor- en nadelen van een alles-in-een-pakket
19 oktober 2021
Glasvezel afsluiten? Dit zijn de voordelen
30 december 2021
Show all

5x tips om goedkoper en energiezuiniger te wonen

Wanneer je eigenaar bent van een huis, heb je te maken met veel maandelijkse lasten. Toch bestaat er een manier om een stuk goedkoper te wonen in jouw eigen huis. Zo kun je bijvoorbeeld jouw huis een stuk energiezuiniger maken. Met de onderstaande manieren weet je hoe je dat moet aanpakken. 

1. Bespaar energie

Een huis dat geïsoleerd is, is de eerste stap naar een energiezuinig huis. Dit zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat, waardoor jij je prettiger voelt in huis én waardoor de verwarming dus niet per se aan hoeft. Daarnaast maakt ongedierte en vocht geen schijn van kans. Je kunt het isoleren grondig aanpakken, maar je kunt ook beginnen met het dichten van kieren en muren door tochtstrips en een brievenbusborstel. Alle kleine beetjes helpen!

Daarnaast kun je kiezen voor duurzame energie. Je kunt bijvoorbeeld zonnepanelen op jouw dak plaatsen, net als een zonneboiler aan huis. Hiermee bespaar je een boel, omdat je zelf jouw energie opwekt. Bovendien kun je gedag zeggen tegen jouw oude cv-ketel, want er bestaat een grote kans dat een nieuwe cv-ketel een stuk zuiniger en duurzamer zal zijn. Daarnaast wordt jouw huis aantrekkelijk voor eventuele kopers én je draagt natuurlijk een steentje bij aan het milieu. 

2. Controleer de verzekeringen

De verzekeringen worden gezien als een grote kostenpost. Zo heb je bijvoorbeeld een verzekering voor jouw huis, een autoverzekering, misschien wel een dierenverzekering en natuurlijk de zorgverzekering. Al deze verzekeringen bij elkaar opgeteld kosten behoorlijk wat geld. Gelukkig kun je bij de meeste verzekeringen ieder jaar overstappen, zodat jij altijd bij de goedkoopste zorgverzekering bent aangesloten. Door altijd voor de goedkoopste keuze te gaan bespaar jij een boel geld wat je weer kunt gebruiken voor bijvoorbeeld de boodschappen. 

3. Kies voor duurzame apparaten

De maandelijkse energierekening kan hoog oplopen wanneer je apparaten gebruikt die veel energie verbruiken. Om hiervan af te stappen, kun je kiezen voor spaarlampen. Voor velen is dit geen leuk karwei: het vervangen van alle lampen. Toch gaat een lamp niet eeuwig mee en zul je toch écht een keer de lampen moeten vervangen. Wanneer je toch bezig bent, is het aan te raden om te kiezen voor spaarlampen. Deze zijn misschien in de aanschaf een tikkeltje duurder, spaarlampen verbruiken wel tachtig procent minder dan gloeilampen. Bovendien gaan ze ook nog eens langer mee. Dat is nog eens een fijne win-winsituatie.

Daarnaast komt er een moment wanneer de wasmachine, droger en koelkast aan vervanging toe zijn. Wanneer je een nieuw witgoed wil kopen, is het belangrijk om eerst het energielabel te checken. Apparaten met een donkergroen label zijn energiezuinig en zorgen ervoor dat jouw energierekening niet de lucht in zal schieten.

4. Gebruik stekkerdozen

Grote kans dat jij een rood lampje op jouw televisie ziet branden terwijl de televisie uitstaat. Dit wordt ook wel sluipverbruik genoemd: deze apparaten verbruiken energie terwijl ze eigenlijk zijn uitgeschakeld. Dit sluipverbruik zorgt gemiddeld voor zo’n vierhonderd kWh per jaar waarvoor je zo’n honderd euro moet betalen. Je kunt dit voorkomen door alle stekkers een voor een uit het stopcontact te halen, maar een stekkerdoos is ook een slimme manier. Met een stekkerdoos kun je namelijk meerdere apparaten op hetzelfde moment aan- en uitschakelen.

5. Douche een keer minder

Wanneer je warm water wil, kost dat behoorlijk wat energie en dus een boel geld. Het is daarom aan te raden om wat zuiniger om te gaan met warm water. Sla daarom de douchebeurt een keer over of maak de douchebeurt vijf minuten korter. Daarnaast kun je kiezen voor een waterbesparende douchekop. Deze laat ongeveer zeven liter per minuut door; een gewone douchekop laat negen liter per minuut door.  

Comments are closed.