Duurzaam Internetten

wifi netwerk
Wanneer heb je een wifi-repeater nodig?
26 oktober 2020
Hoe glasvezel online gaming gaat veranderen.
16 februari 2021
Show all

Duurzaam Internetten

Alles in 1 glasvezel vergelijken

Tegenwoordig zijn we het liefst de hele dag online: werken, studeren, videoconferenties, informatie opzoeken, onze social-media-profielen bijwerken, een filmpje kijken. Iedere keer dat je gebruik maakt van het internet, gebruik je hiervoor stroom. Internet is wereldwijd zelfs verantwoordelijk voor 10 procent van het energieverbruik. Hoe kun je duurzamer internetten?

Ook milieuwinst

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat internet ook veel winst heeft opgeleverd op het gebied van duurzaamheid. Zo printen en faxen we stukken minder, hoeven we minder te reizen doordat internet het mogelijk maakt om thuis te werken en gemakkelijk samen te werken en kunnen we online boodschappen bestellen zodat de auto kan blijven staan. Met wat bewustzijn valt er nog meer winst te behalen. Zo zorgt iedere zoekopdracht voor een uitstoot van 20 milligram CO2. Wil jij duurzaam gebruikmaken van alle apparaten in jouw huis en besparen op de energiekosten? Dan is zonnepanelen kopen een uitstekende oplossing. Als je liever wat kleiner wilt beginnen met besparen geven we je vier tips.

Ga voor glasvezel

Het glasvezelnetwerk verbruikt vele malen minder energie dan traditionele netwerken. De kabels van glasvezel wekken namelijk minder warmte op, waardoor er minder isolatiemateriaal nodig is. Dit zorgt ervoor dat het versturen van data minder energie kost en daarbij komen er geen giftige materialen in de grond. Ook komt er minder straling vrij en is glasvezel niet geleidend. Er is dus minder kans op brand bij onweer. Dit netwerk heeft daarnaast een langere levensduur dan traditionele netwerken en is ook nog eens een stuk sneller.

Minder Googlen

Iedere keer dat jij een zoekopdracht invoert in een zoekmachine, gaan gigantische servers voor jou op zoek naar de gewenste informatie. In sommige gevallen weet je al welke informatie je nodig hebt, maar ga je via Google naar de desgewenste website. Als je een kijkje wilt nemen op nu.nl of je mail-account heb je hier geen zoekmachine voor nodig. Jouw browsergedrag beïnvloedt het energieverbruik. Je kunt de websites die je regelmatig bezoekt beter in je favorieten opslaan, zodat je de zoekmachine minder vaak hoeft te gebruiken.

Gebruik je wifi

Wanneer je jouw data gebruikt, verbruik je meer energie omdat wifi over kortere afstanden werkt. Op veel plekken waar je komt is wifi aanwezig: in je huis, op het werk, in de trein of in je favoriete koffietentje. Daarbij scheelt dit ook in de abonnementskosten. Duurzaam hoeft in veel gevallen zeker niet duurder te zijn!

Ga even offline

Je hoeft niet de hele dag online te zijn. Door je telefoon, tablet of laptop iedere dag een paar uurtjes aan de kant te leggen, bespaar je niet alleen veel energie maar kun je ook mentaal even opladen. Lees een boek, speel met de kinderen of bak een taart. Je appjes en mailtjes komen weer binnen als jij je apparaat van vliegtuigstand haalt op een moment dat je hier de tijd voor hebt.

Geef een reactie