Wanneer heb je een wifi-repeater nodig?

glasvezel kabels
Glasvezelkabels van continent naar continent
28 september 2020
Alles in 1 glasvezel vergelijken
Duurzaam Internetten
9 november 2020
Show all

Wanneer heb je een wifi-repeater nodig?

wifi netwerk

In een aantal situaties kun je een wifi-repeater, ook wel wifi versterker of wifi extender genoemd, nodig hebben. Wat is dit precies voor een apparaat? Wanneer heb je deze nodig? En heb je hier ook baat bij wanneer je een glasvezelaansluiting hebt? Lees snel verder om erachter te komen of jij een wifi-repeater nodig hebt.

Zwak wifi-signaal versterken

Je hebt een wifi-repeater nodig als je een zwak wifi-signaal in huis hebt. Dit komt vaak doordat de router te ver weg staat en je huis te groot is voor het signaal. Zo staat je router misschien in de woonkamer en wil je werken op zolder, maar heb je hier bijna geen verbinding. Zeker als je veel smart home apparatuur in huis hebt, is een wifi-repeater onmisbaar. Want je wil natuurlijk dat jouw slimme verlichting boven ook optimaal werkt.

Een wifi-repeater pikt het signaal van de router op en versterkt dit voor een specifiek gedeelte in je woning. Er zijn verschillende soorten wifi-repeaters. Sommige stop je in het stopcontact en de verbinding gaat dan over het stroomnetwerk. Weer andere gaan direct in de router en het apparaat dat je wilt versterken, zoals je televisie of laptop. Ook zijn er draadloze versterkers. Deze repeaters hebben energie nodig en moeten doorgaans naast of in een stopcontact geplaatst worden.

Router op de beste plek

Voordat je besluit om een wifi-repeater aan te schaffen, is het verstandig om eerst te kijken of je de router wellicht een betere plek kunt geven. Wifi-repeaters halveren namelijk de snelheid van de wifi verbinding bij het uitzenden en zijn daardoor niet altijd de allerbeste oplossing. Ook kan een wifi-repeater het signaal maar slecht ontvangen als je router op een verkeerde plek staat. Verplaats deze net zo lang tot je merkt dat deze op de beste plek staat en probeer de router zo min mogelijk te blokkeren met objecten. Met een snelheidstest kun je objectief de snelheid van de internetverbinding beoordelen. Wist je trouwens dat het mobiel internet in Nederland één van de snelste ter wereld is?

Glasvezel router

Je router dient geschikt te zijn voor glasvezel als je de hoge glasvezelinternet snelheden wilt halen. De glasvezelkabel komt namelijk tot aan de meterkast bij een Fiber to the Home-aansluiting. Vanuit hier kun je een ethernetverbinding opzetten naar de router, waarbij het belangrijk is dat de WAN-aansluiting van jouw router een hoge doorvoersnelheid kan behalen. Je kunt de snelheid van je wifi-verbinding vervolgens in kaart brengen met verschillende applicaties. Zo weet je precies hoe goed jouw verbinding daadwerkelijk is en kun je zien waar in huis het signaal slechter is. Op deze plek plaats je een wifi-repeater.

Geef een reactie