Glasvezel in Nederland: wat zijn de laatste ontwikkelingen?

internetverbinding
Welke soorten internetverbinding zijn er?
18 januari 2019
Internet, bellen en TV in 1 abonnement?
9 augustus 2019
Show all

Glasvezel in Nederland: wat zijn de laatste ontwikkelingen?

Sinds 2018 neemt de aanleg van glasvezel weer toe. Dat blijkt uit onderzoek van Stratix. Het aantal glasvezelaansluitingen is zelfs gestegen van 100.000 naar 150.000 aansluitingen per jaar. In totaal telt Nederland nu bijna 3 miljoen glasvezelaansluitingen. We kunnen dus stellen dat glasvezel bezig is aan een opmars. Wat zijn de belangrijkste trends en de laatste ontwikkelingen?

 

Oorzaak van stijging van het aantal glasvezelaansluitingen

De belangrijkste oorzaak van deze stijging zijn de nieuwe toetreders op de markt Voorbeelden van commerciële partijen die verantwoordelijk zijn voor de verglazing van landelijke gebieden zijn: Glasvezel Buitenaf, GlasDraad en E-Fiber. Daarnaast zijn er in Nederland ook een aantal lokale initiatieven (vaak coöperaties) met eigen glasvezelnetten. Dit komt vooral voor in de provincies Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht en Drenthe. Volgens Stratix zal Overijssel de eerste provincie zijn met een volledig verglaasd buitengebied.

 

Providers gaan weer glasvezel aanleggen

KPN en T-Mobile hebben onlangs op dezelfde dag aangekondigd dat ze weer gaan starten met de aanleg van het snelle glasvezel. KPN wil zelfs voor 2021 minstens een miljoen extra Nederlandse huishoudens aansluiten op haar Reggefiber glasvezelnetwerk. Waar de nieuwe toetreders zich vooral op landelijke gebieden focussen, willen de bekende providers vooral in de randstad hun slag slaan. Zo gaat T-Mobile in een deel van Den Haag glasvezel aanleggen. L2 Fiber heeft in Rotterdam, in samenwerking met de gemeente, aangekondigd ruim 295.000 woningen te voorzien van glasvezel. Dat glasvezel de toekomst is, is dus duidelijk.

 

Ziggo moet kabelnetwerk openstellen voor concurrenten

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft in september 2018 besloten dat Ziggo zijn kabelnetwerk moet openstellen voor concurrenten. Op deze manier kunnen aanbieders zonder eigen netwerk toch hun diensten aanbieden. Hierdoor komt er mogelijk een groot aantal nieuwe internetproviders bij, wat weer gunstig is voor de consument. Uit een onderzoek van de Consumentenbond is namelijk gebleken dat Nederlandse internetgebruikers vinden dat ze momenteel veel te weinig keuze te hebben in het aantal aanbieders van snel internet. Sommige mensen konden maar terecht bij één beschikbare provider.

 

Wat te kiezen?

Voor de consument wordt het er, door al deze veranderingen, niet makkelijker op. Want waar kies je voor? Je kunt een keuze maken uit ADSL, kabel en glasvezel. Ze hebben alledrie hun voor- en nadelen. Een groot voordeel van glasvezel ten opzichte van kabel is dat je een zeer hoge internetsnelheid hebt. Uploaden gaat zelfs even snel als downloaden. Kabelaanbieders daarentegen leveren, naast internet, ook bellen en TV. Om een goede afweging te kunnen maken tussen VDSL, kabel of glasvezel, kun je internet vergelijken. Het is goed om je vooraf af te vragen wat jouw persoonlijke voorkeur heeft: wil je liever snel óf goedkoop internet? Na de de postcodecheck ziet de klant meteen wat de te verwachten snelheid is per abonnement. Zo kan er een weloverwogen keuze gemaakt worden.

Bron foto: Pixabay / Blickpixel

Geef een reactie