Hoe bescherm je tegenwoordig je online privacy

Gemakkelijk glasvezel internet vergelijken
13 maart 2018
Glasvezel vergelijken
26 maart 2018
Show all

Hoe bescherm je tegenwoordig je online privacy

Het wordt steeds belangrijker om je online privacy te beschermen. Steeds meer mensen hebben verschillende accounts op social media en plaatsen persoonlijke dingen online. Niet iedereen is zich even bewust van de risico’s en permanentie van het internet. Daarnaast zijn bedrijven steeds meer uit op je gegevens voor marketingdoeleinden en komt de sleepwet er aan. Met deze wet kan de overheid inzicht krijgen in je internetverkeer zonder dat je daar zelf aanleiding toe hebt gegeven. Maar hoe kun je er voor zorgen dat je online privacy beschermd blijft, zonder dat je je daarvoor helemaal van het internet moet afsluiten? Hieronder bespreken we enkele manieren waarop jij toch je online privacy zo goed als mogelijk kunt beschermen.

Lees de voorwaarden door voordat je een account aanmaakt

Iets wat vaak niet wordt gedaan bij het aanmaken van een account op social media of andere websites is het doorlezen van de voorwaarden. Nu snappen wij dat deze documenten vaak lang en onoverzichtelijk zijn, toch kunnen er rare dingen in staan die je online privacy in het geding brengen. Scan daarom altijd even goed door de voorwaarden heen en probeer dan vooral het stuk te vinden waarin ze zeggen wat ze doen met je persoonsgegevens.

Gebruik goede antivirussoftware

Misschien is antivirussoftware niet het eerste waar je aan denkt als het gaat om online privacy. Maar wist je dat je antivirussoftware je vaak ook beschermt tegen kwaadwillende sites? De antivirussoftware houdt in de gaten of een site waar je op komt wel betrouwbaar is en zal je waarschuwen als dit niet zo is. Op die manier kom je niet zomaar op onveilige sites die vragen om je persoonsgegevens.

Scherm je social media profiel af voor het grote publiek

Dit is waarschijnlijk de meest voor de hand liggende tip, maar dat komt omdat het een hele goede is. Als jij niet wilt dat anderen inzicht krijgen in jouw profiel, scherm deze dan af van het grote publiek. Op bijna elk social media platform kun je aangeven dat je gegevens niet mogen worden getoond aan mensen waarmee je niet bent verbonden. Als je meer online privacy wil is het goed om deze optie aan te vinken.

Log uit als je klaar bent

Als je wel eens je mail hebt gecheckt of op Facebook bent ingelogd bij iemand anders thuis, dan is het belangrijk om jezelf uit te loggen als je klaar bent. Je weet namelijk niet altijd wie er nog meer toegang heeft tot die computer, en als je ingelogd blijft geef je als het ware de sleutel van je account uit handen.

Neem extra veiligheidsmaatregelen zoals een VPN

Een manier om je internetverbinding en data te beveiligen is middels een Virtual Private Network (VPN). Een VPN versleutelt je verbinding en data, waardoor anderen geen inzicht meer kunnen krijgen in jouw online activiteit. Voor sites ben je ook anoniem omdat je niet meer gebruik maakt van je eigen IP-adres, maar die van de VPN-server. Je hebt tegenwoordig zelfs de keuze uit goede gratis VPN’s, waardoor je in principe niks kwijt bent voor wat extra online privacy.

Wees bewust

Het belangrijkste wat je kan doen om je online privacy te waarborgen is je er bewust van zijn. Als je weet wat een site allemaal van je wil hebben en wat ze met die gegevens doen, dan zul je ook sneller stilstaan bij wat je allemaal met die site deelt. Daarnaast ga je waarschijnlijk ook veiliger om met wat je allemaal online doet als je weet wat anderen allemaal van je kunnen zien. Wat dat betreft is weten het halve werk.

Geef een reactie