Internetsnelheid KPN naar 400Mbps – Ziggo 1000Mbps

Waarom kiezen voor glasvezel?
29 januari 2018
Omzet ZiggoVodafone daalt
18 februari 2018
Show all

Internetsnelheid KPN naar 400Mbps – Ziggo 1000Mbps

Over enkele maanden start KPN met het opwaarderen van haar koperdraadwerk. Dit zal in meerdere fases gebeuren en na het voltooien van de werkzaamheden zal KPN om Ziggo te kunnen blijven concurreren een maximale internetsnelheid van 400Mbps via haar koperdraad netwerk kunnen gaan aanbieden.

KPN heeft er bewust voor gekozen het opwaarderen van koperdraad voorrang te geven op de aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken. Deze worden door de KPN-dochterbedrijf Reggefiber alleen nog maar bij nieuwbouw aangelegd. Vanwege de kosten die de aanleg van glasvezel met zich meebrengt heeft het opwaarderen van koperdraad de allerhoogste prioriteit.

Bonded Vplus

De nieuwe techniek die sneller internet via het koperdraadnetwerk aan de klanten van KPN gaat leveren heet Bonded Vplus. Door Bondes Vplus te combineren met verschillende kopertechnieken kan er een maximale internetsnelheid van 400 Mbps geleverd worden. De daadwerkelijk geleverde internetsnelheid is echter nog steeds afhankelijk van de afstand van de wijkcentrale totaan de huisdeur van de klant. Bij het nieuwe KNP Bonded Vplus wordt deze afstand echter gereduceerd tot maximaal 150 meter waardoor een verlies van de internetnelheid slechts tot een minimuum beperkt wordt.

DOCSIS 3.1

Bonded VPLUS wordt door KPN ingezet om de concurrentie met de snelle Ziggo pakketten aan te gaan. De kabelaar voorziet al geruime tijd haar klanten met abonnementen waar de maximale snelheid 400Mps bedraagd. Ziggo experimenteert daarnaast ook nog steeds met DOCSIS 3.1. Door over te stappen naar dit systeem zal de maximale internetsnelheid van 1000 Mbps voor Ziggo binnen handbereik liggen. De glasvezeldiensten die KPN momenteel aanbiedt halen een internetsnelheid van 500 Mbps.

Wat is DOCSIS 3.1

DOCSIS is de afkorting voor Data Over Cable Service Interface Specification en is een standaard om gegevens via het kabelnetwerk te versturen. Hiermee wordt het verzenden en ontvangen van data dus geoptimaliseerd, zodat de consument het snelst mogelijke internet ter beschikking heeft. De Amerikaanse organisatie CableLabs beslist welke techniek de standaard is. Sinds 1988 probeert CableLabs het transport van data door middel van technologie te versnellen, verbeteren en veiliger te maken. Providers van internet en televisie wereldwijd zijn bij deze organisatie aangesloten om samen te werken aan nieuwe innovatieve technieken.

Reële concurrentie met glasvezel

DOCSIS 3.1 is weer een succesvolle innovatie uit de koker van CableLabs. Met DOCSIS 3.1 kun je met een snelheid van tot wel 10 Gbps downloaden en 2 Gbps uploaden. Dit is een enorme verbetering ten opzichte van de huidige 300 Mbps downstream snelheid en 100 Mbps upstream snelheid. Bovendien groeit het frequentiespectrum uiteindelijk naar 1,7 GHz. Dit betekent dat er meer in zijn algemeenheid meer en sneller data verstuurd kan worden via het netwerk, zonder dat dit zorgt voor trage verbindingen of zelfs crashes. Ook hierdoor kan het kabelinternet eindelijk de concurrentiestrijd aangaan met glasvezel internet. Verder hebben providers van kabelnetwerken het voordeel dat ze al een landelijke dekking hebben, in tegenstelling tot glasvezel. Daardoor kan de overstap naar een groot netwerk dat kan profiteren van DOCSIS 3.1 snel, simpel en relatief goedkoop gemaakt worden. De combinatie van hoge, symmetrische down- en uploadsnelheden en landelijke dekking zorgt voor een stevige positie op de markt waardoor uiteindelijk weer minder consumenten zullen gaan kiezen voor glasvezel.

Geef een reactie