Nóg meer tips om bij te dragen aan een beter milieu

Glasvezel
De risico’s die je niet meer loopt door Glasvezel
2 juli 2020
glasvezel kabels
Glasvezelkabels van continent naar continent
28 september 2020
Show all

Nóg meer tips om bij te dragen aan een beter milieu

inboedelverzekering

Eerder schreven we al een blog met vijf tips om bij te dragen aan een beter milieu. Maar er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen, dus geven we er een vervolg aan. Wat dacht je van minder met het vliegtuig op reis gaan, minder of geen vlees eten en minder gebruikmaken van je smartphone?

Ontspullen? Consuminderen!

We willen graag ontspullen, dat is een nieuwe trend. Zo weinig mogelijk inrichting in ons huis en bijvoorbeeld boeken en cd’s wegdoen. Maar het is natuurlijk helemaal beter om, voordat er überhaupt iets te ontspullen valt, minder spullen te kopen. Dan voorkom je ook dat allerlei dingen kort na aankoop worden weggegooid. Met een minimale inrichting van je huis is niks mis en je kunt op die manier goedkoper een inboedelverzekering vergelijken.

Smartphone: milieuvervuilender dan laptops en PC’s

Ja, dat is schrikken: minder van je smartphone gebruikmaken. Of hem misschien wel helemaal wegdoen. De productie van deze apparaten kost enorm veel energie en het mijnen naar de materialen ervoor (goud, yttrium en lanthanum) zorgt ook voor vervuiling. Daarnaast moet je het apparaat dagelijks opladen. De datacentra en servers moeten dag en nacht draaien om alles te verwerken. En het elke keer weer vervangen van je smartphone is ook niet echt milieuvriendelijk. Je laptop of PC is veel minder vervuilend, zo is bewezen.

Minder vlees eten of er helemaal mee stoppen

En natuurlijk is de vleesindustrie, en dan de bio-industrie in het bijzonder, een gigantische milieuvervuiler. Dit komt door de enorme CO2-uitstoot. Om nog maar te zwijgen over het dierenwelzijn. Gelukkig is vegetarisch eten niet oubollig meer, maar uitermate hip. Zelfs de bekendste chefs ter wereld verzinnen de heerlijkste vega-gerechten. De tijd van een bord konijnenvoer als enige optie ligt echt achter ons.

Vlieg minder (Europa is mooi!)

Ja, het is jammer, maar vliegvakanties zijn milieuvervuilend. Toch zijn er veel alternatieven voor vliegen. Wanneer je een trein(rond)reis door Europa maakt, vraag je je af waarom men alles zo vaak met het vliegtuig doet. Vanuit de trein zie je immers meer van de omgeving en ontdek je hoe mooi Europa alleen al is. Duitsland, Italië, Frankrijk, Scandinavië, Ierland, Kroatië – je raakt niet uitgekeken.

Beter af en toe goed dan consequent fout

Samen met de maatregelen voor een beter milieu, heb je zo een aardige lijst met ideeën om je steentje bij te dragen. Maar wees hierbij ook niet te streng voor jezelf. Je mag echt wel af en toe een steekje laten vallen. Je kunt beter inconsequent goed zijn, dan consequent fout.

Geef een reactie