Waarom is het leggen van glasvezel zo snel gegaan?

Afbeelding 1 - allesin1glasvezelvergelijken - rechtenvrij
5 tips om bij te dragen aan een beter milieu
12 december 2019
internetverbinding
De beste deals die je online kan krijgen voor glasvezel
15 januari 2020
Show all

Waarom is het leggen van glasvezel zo snel gegaan?

Glasvezel

Waarom is het leggen van glasvezel zo snel gegaan?

Een paar jaar geleden kregen de eerste huishoudens glasvezel. Al snel werd bekend dat glasvezel de toekomst is voor het internet. Maar al vrij snel werd bekend dat het nog jaren zou duren voor een groot deel van Nederland eindelijk glasvezel krijgt. Toch is er een hoop veranderd in het afgelopen jaar. In 2019 werden 5600 huishoudens per week aangesloten op glasvezel. Daarnaast wordt nieuwbouw standaard al voorzien van glasvezel. Het leggen van glasvezel in Nederland lijkt ineens een stuk sneller dan voorheen te gaan.

 

KPN wil 1 miljoen extra huishoudens aansluiten op glasvezel

De reden dat het ineens zo snel gaat met glasvezel heeft te maken met het doel dat KPN gesteld heeft. Vanaf 2019 willen ze in 2021 1 miljoen nieuwe huishoudens aangesloten hebben op glasvezel. Dit is de reden dat het aantal nieuwe aansluitingen per week flink opgeschroefd wordt door KPN. In 2021 zou ruim 1 miljoen huishoudens toegang moeten hebben tot snel internet. Dit is de reden dat het leggen van glasvezel ineens zo snel gaat. Het is namelijk een doelstelling om Nederland straks van snel internet te voorzien.

 

KPN gaat nog meer investeren in glasvezel

In november 2019 maakte KPN zelf bekend dat ze nog meer gaan investeren in glasvezel netwerken in Nederland. Ze willen de eerste weken van het jaar hun netwerk vooral gaan verbeteren in de grote steden. Eind 2019 werd bijvoorbeeld nog Zwolle en Arnhem nog voorzien van glasvezel. Zo probeert KPN in ieder geval in de grote steden glasvezel te krijgen.

 

2,3 miljoen Nederlanders hebben toegang tot glasvezel

Op dit moment zou 2,3 miljoen Nederlanders toegang hebben tot glasvezel. Dit percentage zal de komende jaren verder gaan groeien. Ondanks dat een groot aantal Nederlanders nu al toegang hebben tot glasvezel van KPN betekent dit niet dat ze voor deze provider kiezen. Je kan bijvoorbeeld nog steeds voor een andere provider met glasvezel kiezen. Vaak maken ze dan gebruik van het netwerk van KPN om glasvezel te bieden.

 

2021 wordt het jaar van glasvezel

Vanwege de flinke investering in het netwerk het komende jaar gaat het nog sneller met het aantal glasvezel aansluitingen in Nederland. Na verwachting heeft in 2021 40% van de Nederlandse huishoudens toegang tot glasvezel. Dit is natuurlijk een groot percentage, maar met de huidige investeringen lijkt het erop dat ze dit gaan halen. De kans is daardoor groot dat je zelf mogelijk ook toegang hebt tot glasvezel. Via een postcode check kan je uiteraard controleren of je bij jouw woning al toegang hebt tot glasvezel. Vaak is de provider hiervoor wel langs geweest om alvast een aansluiting bij je woning te maken. Omdat de landelijke dekking al op 40% in 2021 zitten de aanbieders flink te promoten om glasvezel af te nemen. Het is op dit moment hier een daar nog wel duurder, dan de oude kabel, maar dit zal in 2020 en 2021 nog goedkoper worden. Websites zoals Tripplo helpen je met besparen, neem zeker een kijkje!

 

Ziggo investeert ook in glasvezel

Overigens heeft niet alleen KPN als doelstelling glasvezel aan te leggen in Nederland. VodafoneZiggo wil ook graag het netwerk vernieuwen en is daardoor een samenwerking voor tien jaar aangegaan met GigaNet. Samen willen ze een netwerk bouwen dat toekomstbestendig is. Door de concurrentie tussen beide bedrijven neemt het aantal glasvezelaansluitingen in Nederland in een rap tempo toe.Toch lijkt het glasvezelnetwerk van KPN op dit moment wel betere resultaten te halen in tegenstelling tot GigaNet.

Geef een reactie