Glasvezel

Glasvezelbekabeling wordt vandaag de dag steeds meer gebruikt omdat hedendaagse netwerken snel in  omvang groeien en er dus ook continu hogere eisen aan gesteld worden. Pluspunten van glasvezelbekabeling zijn onder andere ; galvanische scheidingen, zeer grootte afstanden haalbaar plus de ongevoeligheid voor interferentie oftewel storingen. Daarbij zijn glasvezel kabels ook nog eens zeer compact!
Tja een glasvezelverbinding voor internet (data), het klinkt onlogisch aangezien vezels van glas immers geen stroom geleiden  zo als we dat kennen bij normale kabelverbindingen zoals, ADSL, COAX, speaker of stroomdraad. We zijn niet anders gewend dan dat iets met stroom werkt. Een glasvezelverbinding werkt simpelweg met lichtpulsen, dat klinkt supersonisch maar het is vrij simpel uit te leggen: licht is sneller dan stroom door bijvoorbeeld koperdraad gaat en omdat glas wel licht geleid -/ doorlaat kun je door middel van een geïsoleerde glasvezelkabel  zeer snel licht signalen  verzenden en ontvangen. Deze lichtsignalen worden pulsen genoemd, oftewel lichtpulsen.
Voor datacommunicatie heb je natuurlijk niet genoeg aan 1 signaal, vandaar worden er verschillende golflengtes, met andere worden, lichtkleuren gebruikt. Dit zorgt in combinatie met meerdere glasvezels die in de kabel zitten voor een grote signaal combinatie zodat glasvezel uitermate geschikt is voor snelle kabelverbindingen, dus ook voor een internetverbinding! De lichtsignalen transporteren dus gegevens (in dit geval computerdata, televisie of telefonie)

lichtreflectie in een glasvezel (filament)

lichtreflectie in een glasvezel (filament)

Glasvezel : het onstaan

Communicatie met lichtsignalen-/lichtpulsen, het klinkt zo modern maar het begin van de huidige glasvezel communicatiemogelijkheid brengt ons maar liefst terug naar het jaar 1880! In het jaar 1880 was het de uitvinder Alexander Graham Bell  die na het uitvinden van de telefoon (patentdatum 14 februari 1876) ook de Fotofoon uitvond. Naar zijn eigen zeggen was dit zijn belangrijkste uitvinding tot dus ver, ook belangrijker als de telefoon dus..
De Fotofoon welke geluid verzond door middel van lichtstralen ontwikkelde hij in samenwerking met Charles Summer Tainter. In 1880 werd het echter nog niet als datacommunicatiemiddel gebruikt, de huidige glasvezel datacommunicatieverbinding werd pas in 1970 voor het eerst ingezet bij reguliere communicatie, namelijk voor televisiesignaal (Corning Glass Works/Rediffusion te Hastings).

Llichtpulsen in verschillende golflengtes (kleuren)

Llichtpulsen in verschillende golflengtes (kleuren)

De productie van glasvezelkabels

Glasvezels worden geproduceerd via een direct of indirect smeltproces maar in principe komt het op het zelfde neer. Glas word gesmolten en word vervolgens verwerkt tot stapelvezel (korte plukken glasvezel voor glaswol ed.) of ononderbroken vezels (filamenten), deze laatste soort glasvezel word gebruikt voor de glasvezel internetverbinding. De glasvezel filamenten, worden met behulp van zogeheten spindoppen getrokken, waarna het afgewerkt word met een beschermende-/isolerende substantie en vervolgens opgerold word op grote spoelen. Deze spoelen heb je ongetwijfeld wel eens langs de weg zien staan waar zogeheten kabeltrekkers ze installeren in de grond en ze zo gebruiksklaar maakt voor de internetproviders.

Een spoel met glasvezelkabel

Een spoel met glasvezelkabel

Compact en supersonisch snel

De dunne glasvezelkabel die achter in de router-/modem zit aangesloten van de glasvezel internetprovider is slechts enkele millimeters dik maar bevat toch maar liefst zon duizend glasvezelfilamenten! Één glasvezel is namelijk slechts net zo dik als een menselijke haar.
Maar wat maakt glasvezel nou zo snel?!  We weten niet beter dat signalen met stroompjes werken, maar omdat stroom last van weerstand heeft en licht sneller is als alle andere dingen in ons ontstaan, kan er met lichtcommunicatie veel betere bandbreedte behaald worden.
(Denk aan de gezegde zo snel als het licht).

Afbeelding van de Fotofoon (1880)

Afbeelding van de Fotofoon (1880)

Datacommunicatie via Glasvezel

Eigenlijk staan de glasvezelverbindingen nog in de kinderschoenen, er word verwacht dat er in de toekomst nog veel betere communicatieresultaten behaald worden middels deze glazen verbinding.
Zo is de laatste jaren de glasvezelverbinding al geoptimaliseerd van enkele 100 Mbs tot wel 1000Mb bandbreedte. Een ongelofelijke upload- en download- snelheid dus!  (En een goede ping-/ jitter )
Glasvezel maakt het mogelijk een Symmetrisch verbinding te hebben, wat wil zeggen dat upload- en downloadsnelheid gelijk zijn. Dit maakt glasvezel mogelijk omdat het vrijwel een onbeperkte bandbreedte bied (Bandbreedte is de hoeveelheid data dat tegelijk door de verbinding kan).

 

Glasvezel internet providers

Zoals gezegd is glasvezel nog behoorlijk nieuw in de internetbranche en zo schieten de glasvezelproviders dan ook nog uit de grond. Zo zijn er naast oude vertrouwde providers zoals KPN, Vodafone, Telfort, UPC en Ziggo ook nieuwkomers op de markt. Zo zijn nieuwe providers voor glasvezelinternet bijvoorbeeld Fiber en onsbrabant.net. Deze nieuwe internetproviders zijn erg welkom aangezien deze zorgen voor concurrentie op het glasvezelnetwerk en dus zorgt voor lagere prijzen

Fiber to the home

Als je gaat overstappen naar een glasvezelleverancier let er dan op dat je fiber to the home krijgt. Dit wil zeggen dat de gehele verbinding tot aan de woning  -/ modem van glasvezel is. Er worden glasvezelverbindingen aangeboden welke niet geheel tot de woning lopen maar bijvoorbeeld tot slechts aan het begin van de straat, dit wil zeggen dat er behoorlijk word ingeleverd op de bandbreedte van de internetaansluiting.

Glasvezel vergelijken

Doordat er een groot aanbod glasvezelproviders is, is het gemakkelijk en waarschijnlijk lucratief  om alle providers door middel van de postcodecheck eens naast elkaar te leggen om deze te vergelijken van eigenschappen. Zo zit er veel verschil per glasvezelaanbieder. Misschien wil je het goedkoopste glasvezel of wil je juist de aller snelste glasvezelverbinding. Omdat het een hele taak is om alle providers op internet op te zoeken en te onthouden welke glasvezelvoorziening nou het best geschikt is voor jou, hebben wij een special vergelijkingsysteem op onze website  zodat je niet meer betaald als jij wilt en toch de beste internetsnelheid hebt voor jou budget.

Meer dan alleen glasvezel vergelijken

Wist je dat er nog veel meer te vergelijken valt dan alleen glasvezel? Voldoet een tragere internet verbinding en neem jij genoegen met een reguliere kabel of adsl verbinding? Dan zou je bijvoorbeeld ook alles in 1 pakketten kunnen vergelijken. Maar wist je dat naast alles in 1, er ook ook flink bespaart kan worden op je autoverzekering, zorgverzekering of energieleverancier?
Het vergelijken met vergelijk websites kan je een flinke duit geld opleveren! Let er wel op dat je een vergelijker gebruikt welke in het bezit is van een wettelijk verplichte vergunningsgoedkeuring zo als wij dat hebben. Daarom raden wij u aan om uitsluitend te vergelijken bij websites welke bij ons aangesloten (vermeld op onze website). Al onze vergelijkmogelijkheden zijn voorzien van makkelijke filters zodat u de vergelijkresultaten naar wens kunt opzoeken.

Glasvezel
5 (100%) 27 Beoordeling[en]